Geschiedenis van Café Bolhuis

In 1880 werd door Leendert Nauta de opdracht voor het bouwen van wat we nu kennen als Café Bolhuis gegeven. In 1895 vinden we een eerste advertentie waarin een bijeenkomst is in het koffiehuis van H. Evenhuis aan de Westerbadstraat. Niet helemaal zeker is of dit hetzelfde pand is.

Dan, in 1899, duikt in de annalen voor het eerst de naam Bolhuis op. Hoogstwaarschijnlijk Jakob Bolhuis (16-12-1879), huurder van een van de woningen boven de- toen- herberg. Zijn naam komt weer naar voren in relatie tot een koffiehuis -later café- aan de Veemarktstraat 7.

Op 9 december 1899 werd Westerbadstraat 1 en 1a en Eelderstraat 8 en 8a samen met de paardenstalling voor 30 paarden, nu kapper Onnes, in één keer verkocht voor 13.575 gulden.

In 1908 is er zekerheid, gezien een advertentie, over de eigenaar en tenaamstelling van het café. I. Bolhuis is dan eigenaar en naamgever. Dit is Izaak Lambertus Bolhuis (toen 26 jaar oud) geweest.

Hij was eigenaar tot hij in 1941 is overleden. Daarna is de weduwe C. Bult eigenaar gebleven van het café. Volgens overlevering is het café in de latere oorlogsjaren gebruikt als pro-Duitse bijeenkomst plaats. Er gaan verhalen dat de NSB er zijn thuis had en dat er dure -weliswaar Amerikaanse- auto’s voor de deur stonden.

Daarna kwam eigenaar Gerhardus van Voorn.

.

Met veel dank aan Frits F. te G. voor al het op- en uitzoekwerk.

Als iemand meer informatie heeft of iets weet uit de historie van Café Bolhuis, mail of liever nog: Vertel het aan de toog!